Dietetyczna zupa cebulowa

Posted on by admin in No Comments

 

Zupa cebulowa to klasyka francuskiej kuchni, lecz coraz częściej gości na naszych stołach, zwłaszcza zimą. I to nie tylko ze względu na doskonały smak, ale  również właściwości rozgrzewające i zdrowotne zupy cebulowej.  Cebula to jedno z najbardziej znanych warzyw, które ma szerokie właściwości lecznicze. Dzięki właściwościom bakteriobójczym a także dużej zawartości witaminy C, oraz fosforu, magnezu, siarki, krzemu i cynku, poprawia odporność i jest doskonałym antidotum na przeziębienia. Regularne spożywanie cebuli zmniejsza również ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych. Ma ona również działanie przeciwzakrzepowe, reguluje ciśnienie tętnicze, poprawia trawienie,  oraz obniża cholesterol.

 

 

Składniki :

Bulion

  • Włoszczyzna
  • 1 cebula
  • 1,5l wody
  • sól, pieprz do smaku
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek

Zupa

  • 5 sporych cebul
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/8 łyżeczki białego pieprzu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Wykonanie:

Pora i cebulę pokroić i podsmażyć na brązowo. Włoszczyznę obrać, zalać wodą, przyprawić, dodać podsmażonego pora, cebulę i gotować wywar z jarzyn.
Cebule i czosnek obrać, poszatkować i podsmażyć na złocisto. Odmierzyć 1 litr wywaru, dodać  do niego podsmażoną cebulę z czosnkiem, wsypać łyżeczkę majeranku, zagotować. Gorącą zupę zblendować.  Podawać z pełnoziarnistymi grzankami i natką pietruszki. 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *